FAIL (the browser should render some flash content, not this).

NEA ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις για το περιβάλλον.



Σελίδες:   1 2 3

5-1-2013  Μετ’ εμποδίων ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τους ΧΥΤΑ της Αττικής

Συνεχίζονται τα προβλήματα που έχουν επιφέρει πολυετείς καθυστερήσεις και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη συμμόρφωση της χώρας στην κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Σε περίπου ένα μήνα έχει προγραμματιστεί η έναρξη μιας σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών για τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, οι οποίες, λόγω και των αναγκών του Λεκανοπεδίου, είναι με διαφορά οι πλέον σημαντικές και ενδιαφέρουσες από επενδυτικής πλευράς.

Ωστόσο, ήδη οι αντιδράσεις έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται, καθώς πριν από λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο στην περιοχή της Φυλής τάχθηκε ομόφωνα κατά της εγκατάστασης δύο μονάδων σε Φυλή και Άνω Λιόσια, ενώ παράλληλα οι δημοτικοί άρχοντες εμφανίζονται διατεθειμένοι να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη. Ανάλογες κινήσεις εκτιμάται ότι δρομολογούν τόσο ο Δήμος Λαυρεωτικής (για τη μονάδα της Κερατέας) όσο και ο Δήμος Μαραθώνα, στη διοικητική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η σχεδιαζόμενη μονάδα του Γραμματικού.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αφορά αποκλειστικά ελληνικούς ομίλους, με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να έχουν καταστρώσει τα πλάνα τους και να αναμένεται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Τα τέσσερα εργοστάσια της Αττικής αποτελούν, εκ των πραγμάτων, το «φιλέτο» λόγω του μεγέθους τους. Πρόκειται για έργα που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχουν αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των συμβάσεων, οι οποίες θα έχουν ενδεικτική διάρκεια 27 ετών, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, πιθανώς αγγίζοντας ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν ούτε στις «χρυσές» εποχές του κατασκευαστικού κλάδου, πόσω μάλλον σήμερα, που οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν εναγωνίως νέο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Σε περίπτωση που δεν υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η χώρα κινδυνεύει με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Οι προθεσμίες για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγουν στις 22 Ιανουαρίου για τη μονάδα του Γραμματικού, στις 24 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Κερατέας, στις 29 για εκείνη των Άνω Λιοσίων και στις 5 Φεβρουαρίου για τη μονάδα της Φυλής. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι προσφυγές που έχουν γίνει στο ΣτΕ για να ακυρωθεί μια σειρά από σχετικές μονάδες ανά την Ελλάδα (Σέρρες, Ηλεία) έχουν όλες απορριφθεί από το Συμβούλιο, κάτι που σημαίνει πως οι δήμοι που αντιδρούν θα έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους, προκειμένου να εμποδίσουν τα σχετικά έργα.

Εν τω μεταξύ, αντίστοιχα έργα δρομολογούνται σε μια σειρά πόλεων της περιφέρειας, χωρίς όμως να λείπουν οι αντιδράσεις. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας κατόρθωσε, έπειτα από τρεις μήνες προσπαθειών, να συνεδριάσει και να εγκρίνει τον διαγωνισμό ύψους 90 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η χωματερή της Ξερόλακκας

25-4-2012  Στην Ελλάδα το "βασίλειο" των χωματερών

Τον μεγαλύτερο αριθμό χωματερών από τις παραδοσιακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει η Ελλάδα. 

Με βάση τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση των χωρών-μελών που οδηγούν τα σκουπίδια τους σε χώρους ταφής, νόμιμους ή και παράνομους. 

Οι μόνες χώρες που θάβουν μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών τους είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Μάλτα, οι οποίες βέβαια εντάχθηκαν το 2004. 

Εδώ και είκοσι χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αναχρονιστική και επιζήμια για το περιβάλλον τη λογική της υγιεινομικής ταφής των απορριμμάτων. 

Υπάρχουν χώρες όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία που δεν έχουν παραδοσιακούς σκουπιδότοπους.

17-1-2012  Ε.Ε.: Εξοικονόμηση 72 δισ. από την διαχείριση αποβλήτων

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα τονίζει ότι η πλήρης εφαρμογή της σχετικής με τα απόβλητα νομοθεσίας της ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δισ. ευρώ ετησίως. Θα συνέβαλε επίσης στην αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων στην ΕΕ κατά 42 δισ. ευρώ και θα δημιουργούσε πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας ως το 2020. 

Οι παράνομες δραστηριότητες γύρω από τα απόβλητα στα κράτη μέλη καταλήγουν σε χαμένες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, πλην όμως η ενίσχυση των εθνικών επιθεωρήσεων και η βελτίωση των γνώσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων θα απέφερε μείζονες βελτιώσεις, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε σχετικά ότι «χρειάζεται να θεωρήσουμε τα απόβλητα ως πόρο -- και η ταφή πόρων στο έδαφος είναι κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμη. Στην έκθεση αυτή εμφαίνεται ότι η διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εάν η υφιστάμενη νομοθεσία εφαρμοζόταν κατάλληλα, θα αποφεύγαμε δαπανηρές εργασίες καθαρισμού, προβλήματα ρύπανσης και υγείας. Και ας μη ξεχνάμε ότι τα ανακυκλωμένα υλικά είναι φθηνότερα απ´ ό,τι τα ´παρθένα´ -- και ότι μειώνουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ μειώνουν και την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές».

5-11-2011  Λεφτά υπάρχουν" για τις παράνομες χωματερές

Μόνο 5 από τις 35 παράνομες χωματερές που είχε η Αττική τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν αποκατασταθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας. 

Πρόκειται για χωματερές που μπορεί να μην λειτουργούν όμως εξακολουθεί να υπάρχει ρύπανση του εδάφους και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 

Η περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην αεροφωτογράφιση όλων των παράνομων χωματερών και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό μέσω του ΕΣΠΑ υπάρχει κονδύλι που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια Ευρώ για αποκατάσταση 12 ΧΑΔΑ, ενώ εκπονεί 14 μελέτες για λογαριασμό 10 δήμων, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλλουν προτάσεις. 

Η ευρωπαϊκή επιτροπή σκέφτεται σοβαρά να υποβάλει πρόστιμο για όλες τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα όχι μόνο για αυτές που είναι σε λειτουργία αλλά και για αυτές που δεν έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης.

29-4-2011  ΧΥΤΑ Χαλκίδας....σαν χωματερή

Ως μια κοινή παράνομη χωματερή λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας όπως φανερώνουν οι έρευνες των φορέων της Εύβοιας. Δεν γίνεται διαχείριση, δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης και σε λίγο καιρό ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ θα πρέπει να δέχεται τα σκουπίδια όλης της νότιας Εύβοιας

 

Στις 30 Ιουνίου 2011 οι παράνομες χωματερές της Νότιας Εύβοιας, δηλαδή οι χωματερές της Καρύστου, της Κύμης και του Αλιβερίου θα κλείσουν υποχρεωτικά δεδομένου ότι αυτές όπως και οι κλεισμένες από τον Δεκέμβριο χωματερές του Νεοχωρίου (Αυλώνος) και του Ρεουζίου (Στυρέων) συμπεριλαμβάνονται στις χωματερές για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα.

 

Οι ΧΑΔΑ αυτοί όχι μόνο πρέπει να κλείσουν σε δυόμισι μήνες αλλά παράλληλα πρέπει να εκπονηθούν άμεσα οι μελέτες αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας που δεν έχουν αποκατασταθεί.

 

Ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας ο οποίος είναι ο πλησιέστερος στην Νότια Εύβοια, θα υποδεχθεί αναγκαστικά τα απορρίμματα της Νότιας Εύβοιας, διαφορετικά πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ΧΥΤΑ.

 

Έτσι υπάρχει κίνδυνος μέσα σε μερικούς μήνες ίσως και το καλοκαίρι να κλείσει οριστικά και ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας αφού δεν θα μπορεί να αντέξει τον όγκο όλων αυτών των απορριμμάτων.

 

Επίσης αναμένεται εντός του Μαΐου η ψήφιση διατάξεων που θα μετακυλύουν τα πρόστιμα τόσο για την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για τα στερεά απόβλητα αλλά και για τα υγρά απόβλητα στους υπόχρεους δήμους.

 

Δηλαδή κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πρόστιμο για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όχι μόνο για την λειτουργία αλλά και για την μη αποκατάσταση των χωματερών τα πρόστιμα αυτά αυτομάτως θα πληρώνονται από τους δήμους.

12-4-2011  Μπάζα και χώματα στον ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου

Άλλη μια είδηση που δείχνει ότι στην Ελλάδα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.... πέρα βρέχει. Ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου χωροθετήθηκε στην περιοχή Βυθίσματα στον Μαραθόκαμπο. Η περιοχή έχει έντονα γεωλογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατολισθήσεις και καταρρεύσεις με κίνδυνο για την προστασία των εργαζομένων. 

Αποτέλεσμα: Ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου παραμένει κλειστός εδώ και δύο χρόνια αφού η περιοχή που χωροθετήθηκε είναι ακατάλληλη για αυτό το έργο. Παρόλα αυτά, το έργο ξεκίνησε και τώρα οι αρχές μιλούν για σοβαρά λάθη του μελετητή και του κατασκευαστή. 

Έρευνα στην περιοχή έκαναν οι ελεγκτές δημοσίων έργων και ετοιμάζουν πόρισμα. 

Δυστυχώς το έργο αυτό που στοίχισε 6.000.000 ευρώ κατασκευάστηκε σε μια περιοχή -τα Βυθίσματα- που απειλείται από καταπτώσεις, κατακρημνίσεις και υποχωρήσεις του εδάφους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το όλο έργο. 

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ζητήσει οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τσιμεντενέσεις στο χώρο. Πέρα από τον ΧΥΤΑ υπάρχει και ο Βιολογικός καθαρισμός της Δυτικής Σάμου. 

Ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου εδώ και ένα χρόνο έχει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, αφού η περιοχή όπου έχει κατασκευαστεί -τα «βυθίσματα»- παρουσιάζει κατολισθήσεις. 

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δημοτικοί σύμβουλοι για την κατάσταση, καθώς δεν λειτουργεί και ο βιολογικός καθαρισμός Καρλοβάσου, και για τον λόγο αυτό ζήτησαν το κλείσιμό του και τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου. 

Το έργο «Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Σάμου» δημοπρατήθηκε στις 06.10.2004, η σύμβαση υπεγράφη στις 29.03.2006. Όμως λόγο των προβλημάτων δεν έχει παραδοθεί. 

Η σημερινή δημοτική Αρχή στο Καρλόβασι έχει ζητήσει από την Περιφέρεια την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων. 

Αυτό όμως σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης θα πρέπει να βρεθούν όσοι διαχειρίστηκαν τη χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ και να υπάρχουν ευθύνες. 
Ως προσωρινή λύση που εφαρμόζεται είναι η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου που έχει και την αδειοδότηση. 

Όμως επειδή θα δέχεται και τα απορρίμματα ολόκληρης της Δυτικής Σάμου, θα μειωθεί κατά πολύ ο εκτιμώμενος στα 15 χρόνια, χρόνος ζωής του, και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 χρόνια.

4-4-2011  Έως τον Ιούνιο κλείνουν 63 παράνομες χωματερές

την τελική ευθεία για να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές στην Ελλάδα, είναι οι υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. 

Έχει δοθεί εντολή σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, να επιβλέψουν την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον τερματισμό λειτουργίας από τους Δήμους όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν ακόμη στο χώρο ευθύνης τους. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι και το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κλείσει 63 παράνομες χωματερές. 

Επίσης έως τον Σεπτέμβριο του 2011 θα πρέπει να έχουν κλείσει 75 παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο.

16-3-2011  Ακυρώνεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Κορώνεια

Ακυρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρηματοδότηση της Ελλάδας ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της λίμνης Κορώνεια. 
Σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου περιβάλλοντος στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, η Ελλάδα δεν έχει λάβει αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και η χώρα μας δεν καλύπτει τους ειδικούς όρους για την κοινοτική χρηματοδότηση. 
Επίσης η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι έως τώρα δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας για τη λίμνη και παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία.