8-3-2011 Σε λειτουργία 32 παράνομες χωματερές στα νησιά του Αιγαίου
Περισσότερες από 32 παράνομες χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν σε νησιά του Αιγαίου, παρά τις ανακοινώσεις για το κλείσιμό τους από τις δημοτικές αρχές.
Στην Πάτμο έχει κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΑ, που κόστισε 2 εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν λειτουργεί καθώς ο εργολάβος δεν παραδίδει το έργο λόγω μικρής οφειλής.
Εν τω μεταξύ στο νησί εξακολουθεί να λειτουργεί για περίπου 30 χρόνια μια παράνομη χωματερή όπως επίσης παράνομες χωματερές λειτουργούν και σε μικρά νησιά με λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους.
15-12-2010 Όταν δεν «ανοίγουν» τα ΜΑΤ τις χωματερές Γιώργος Κεραμιτζόγλου 14/12/2010 | 13:5
Όταν δεν «ανοίγουν» τα ΜΑΤ τις χωματερές
Γιώργος Κεραμιτζόγλου 14/12/2010 | 13:53 Τελευταία Ενημέρωση 14:00 14/12/2010
Την ώρα που στην Κερατέα γίνονται μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στους κατοίκους και τις αστυνομικές δυνάμεις, στην Αιτωλοακαρνανία οι κάτοικοι άναψαν το πράσινο φως για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας άρχισε να λειτουργεί ένας σύγχρονος ΧΥΤΑ στον δήμο Στράτου, στην περιοχή Μονοδένδρι κοντά στο δημοτικό διαμέρισμα Λεπενού.
Ο ΧΥΤΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας θα καλύψει τις ανάγκες 13 δήμων και είναι ο μεγαλύτερος της νομού. Θα καλύψει τις ανάγκες των Δήμων Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αρακύνθου, Νεάπολης, Στράτου, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων, Θεστιέων, Παναιτωλικού, Ινάχου, Αμφιλοχίας, Μενιδίου, Φυτειών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή Λεπενού, έκλεισαν 15 παράνομες χωματερές στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Το έργο, δημοπρατήθηκε στις 6/7/06, η σύμβασή του υπογράφτηκε στις 21/3/07, κόστισε 8,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους. Η χωρητικότητά του είναι 169 τόνοι στερεών αποβλήτων την ημέρα και η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του 20 χρόνια.
Επίσης στην τελική ευθεία για την έγκριση κατασκευής του βρίσκεται το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στερεών αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών στη Λεπενού Αγρινίου του Nομού Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Όλα τα ανωτέρω ωρίμασαν τις συνθήκες για να αποκτήσει η περιοχή, την μετατροπή των Χ.Υ.Τ.Α σε Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και τη λειτουργία Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής στερεών αποβλήτων στη Λεπενού, από το οποίο θα παράγεται κυρίως ενέργεια και ανακυκλώσιμα υλικά.
Παράλληλα είναι σε λειτουργία ο Χ.Υ.Τ.Α Μεσολογγίου και έργα που αφορούν την αποκατάσταση της χωματερής Θέρμου, το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Θέρμου, την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α στην Πάλαιρο, την αποκατάσταση της χωματερής Αμφιλοχίας, το Σ.Μ.Α. Αμφιλοχίας, την αποκατάσταση της χωματερής Αστακού, το Σ.Μ.Α. Αστακού, την αποκατάσταση της χωματερής Αχελώου, την ολοκλήρωση και λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Ναυπάκτου καθώς και η αποκατάσταση της χωματερής Ναυπάκτου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή Λεπενού, έκλεισαν 15 παράνομες χωματερές στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Το υπουργείο περιβάλλοντος προσπαθεί να υλοποιήσει περιφερειακά σχέδια για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Η υλοποίηση του συνόλου του Περιφερειακού Σχεδιασμού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης για το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνία της Αττικής και η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η δημοπράτηση των αντίστοιχων έργων.
Τέλος σημειώνεται ότι δόθηκε εντολή σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, να επιβλέψουν την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον τερματισμό λειτουργίας από τους Δήμους όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν ακόμη στο χώρο ευθύνης τους παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, να εκπονηθούν ταχύτατα οι μελέτες για την αποκατάστασή τους, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή μέχρι 31/12/2010 να τερματιστεί η λειτουργία 96 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), 18 το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 63 το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δρομολογήθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του συνόλου των 75 ΧΑΔΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2011.

16-11-2010 Νέο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τις χωματερές Κίνδυνος υψηλού προστίμου για την Ελ
Ένα ακόμα τελεσίγραφο, το πέμπτο από το 2008, για να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές, έστειλε η Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητεί έως τις 28 Δεκεμβρίου να κλείσουν συνολικά 750 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων εκ των οποίων οι 250 χώροι βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Επίσης, ζητεί από την Ελλάδα κατάλογο ανά περιφέρεια των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούν ακόμα.
Το προηγούμενο τελεσίγραφο έληξε τον προηγούμενο Ιούλιο, όμως η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Με βάση κοινοτική οδηγία, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές έως την 1η Ιανουαρίου του 2008 όμως δεν έγινε κατορθωτό και έτσι η χώρα μας κινδυνεύει με πολύ υψηλό πρόστιμο.
30-10-2010 Τελεσίγραφο ΕΕ στην Ελλάδα για τις χωματερές.
Δύο μήνες περιθώριο δίνει η Ευρωπαϊκή επιτροπή στην Ελλάδα για να κλείσει και να αποκαταστήσει 316 παράνομες χωματερές, διαφορετικά θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή πρόστιμων.
Η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί για πρώτη φορά για το θέμα το 2005.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλες οι παράνομες χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2008.
Ωστόσο 316 παραμένουν σε λειτουργία ενώ εκκρεμεί η αποκατάσταση άλλων 429.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί την παύση λειτουργίας των παράνομων χωματερών, την αποκατάστασή τους και τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.
Τον Απρίλιο του 2009 η επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή.
2-10-2010 Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ανακύκλωση

Πολύ χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και στην ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ.
Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κλάδος της ανακύκλωσης είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας το 2009 αύξηση της απασχόλησης κατά 50%, και προσελκύοντας ξένους επενδυτές.
Επίσης, στη μελέτη επισημαίνεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα σκουπίδια με παλαιές μεθόδους της υγειονομικής ταφής, ενώ υπάρχουν σε λειτουργία παράνομες χωματερές.
Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι η ανεξέλεγκτη εδαφική διάθεση των στερεών απορριμμάτων δημιουργεί συνθήκες που απειλούν τη βιωσιμότητα των φυσικών οικοσυστημάτων (μόλυνση υπόγειων υδροφορέων και εδαφών, αισθητική ρύπανση, καταστροφή χρήσης γης κ.ά.) αλλά και τη δημόσια υγεία.
Ανασταλτικοί παράγοντες, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, αποτελούν η έλλειψη τεχνικής υποδομής και οικονομικών πόρων, η έλλειψη αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου καθώς και ορθού πλαισίου επιβολής προστίμων για τις μη σύννομες περιπτώσεις. Απαιτείται επομένως προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε η ισχύς αυτών των παραγόντων να αμβλυνθεί κατά το δυνατόν.
Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι φλέγον παραμένει το ζήτημα της διαχείρισης των επικινδύνων απορριμμάτων, τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται ήδη 14 ιδιωτικές εταιρείες. Σήμερα, τα επικίνδυνα απόβλητα αποθηκεύονται "προσωρινά", ενώ μικρό ποσοστό οδεύει σε χώρες της Ευρώπης προς αξιοποίηση, μια πρακτική η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ακριβή.

5-9-2010 Μολυσμένη η λίμνη της Καστοριάς

Ένα κυανοβακτήριο που παράγει μια τοξική ουσία επικίνδυνη σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι η αιτία του κακού στη λίμνη της Καστοριάς.
Το τοξικό φυτοπλαγκτόν που αναδύεται στην επιφάνεια της προκαλεί έντονη δυσοσμία.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία φορέων και κατοίκων.
Παράγοντες της περιοχής, μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος αναζητούν λύσεις.
Ο τοξικός μικροοργανισμός εμφανίστηκε στη λίμνη μετά τη χρόνια ρίψη αστικών λυμάτων στα νερά.
19-7-2010 Συνάντηση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει ήδη 50 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, 270 είναι ανοιχτοί με άμεση απενεργοποίηση κάποιων δεκάδων, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.
Προανήγγειλε συνάντηση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, για τους οποίους υπάρχουν μελέτες. Όπως είπε η χρηματοδότηση θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο κ. Ντόλιος είπε επίσης πως όσο λιγοστεύουν οι ΧΑΔΑ δυσκολεύουν τα προβλήματα καθώς παραμένουν ανοιχτοί εκεί που δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Πρόσθεσε ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες ώστε κάποιοι να δεχτούν την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στις περιοχές τους.
24-6-2010 Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ΧΥΤΑ

Την παραπομπή τεσσάρων χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα παραπέμπεται για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ, που αφορούν στα απόβλητα και στην υγειονομική ταφή των αποβλήτων, αντιστοίχως, λόγω της κακής λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής Φυλής-Σκαλιστήρη στην περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2006, αποκαλύπτονται σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση του εν λόγω ΧΥΤΑ. Η παραβίαση του δικαίου της ΕΕ αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από την κακοδιαχείριση, σημειώνει η Επιτροπή.