FAIL (the browser should render some flash content, not this).

NEA ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις για το περιβάλλον.



Σελίδες:   1 2 3

1-6-2010  Λήγει η προθεσμία για τις παράνομες χωματερές

Μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαΐου, θα πρέπει οι περιφέρειες όλης της χώρας να γνωστοποιήσουν προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών τα σχέδιά τους για να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας που θα πρέπει μέσα στις επόμενες 52 ημέρες να κλείσουν τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Την επαναλειτουργία της παράνομης χωματερής στη θέση Μαραθόλακκα Μεσσηνίας μέχρι τις 6 Ιουλίου για τη μεταφορά των απορριμμάτων από την πόλη της Καλαμάτας, αποφάσισε το Πρωτοδικείο της πόλης.

Η χωματερή παρέμενε κλειστή από το Σάββατο 15 Μαίου, ύστερα από κινητοποιήσεις κατοίκων.

3-5-2010  Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η υπουργός χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως εν δυνάμει δημοσιονομική βόμβα, που μπορεί να επιβαρύνει τη χώρα ακόμη και με 4 δισ. το χρόνο
Μέχρι τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση του των απορριμμάτων, διαβεβαίωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η υπουργός χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως εν δυνάμει δημοσιονομική βόμβα, που μπορεί να επιβαρύνει τη χώρα ακόμη και με 4 δισ. το χρόνο από τα πρόστιμα που μπορεί να μας επιβληθούν.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου για να υποχωρήσουν οι τοπικές αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσει το θέμα του Γραμματικού.

Η κα. Μπιρμπίλη ενημερώνοντας για τον επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι η πολιτική για μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η βελτίωση του συστήματος ανακύκλωσης θα βασίζεται στην αρχή «πληρώνω όσο πετάω», δηλαδή οι ΟΤΑ, άρα και ο πολίτης, μέσω των τελών θα πρέπει να χρεώνονται ανάλογα με τα απορρίμματα που πετούν, σε μία προσπάθεια τόνωσης της ανακύκλωσης.

Στη βάση αυτή θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ΟΤΑ για βελτίωση των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, κάτι που θα προβλεφθεί σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Σημειωτέον ότι η προοπτική χρέωσης των δήμων που αποθέτουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής με βάση τον όγκο των απορριμμάτων τους είναι πάγιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλοί δήμοι δεν καταβάλλουν σήμερα ούτε το στοιχειώδες κόστος για τη διάθεση των απορριμμάτων σε οργανωμένο χώρο, ενώ άλλοι συνεχίζουν την απόρριψη σε χώρους ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων. 

28-4-2010  Επικίνδυνα απόβλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρήτών Περιβάλλοντος για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Νοσοκομειακά απόβλητα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής αντί στον αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στα Λιόσια, ενώ απόβλητα μολυσματικού χαρακτήρα αναμειγνύονται με τα αστικά απορρίμματα και καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, χωρίς επεξεργασία, σύμφωνα με πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσια Διοίκησης.

Σύριγγες, φιάλες με αίμα ακόμα και ανθρώπινοι ιστοί καταλήγουν σ ε ανεξέλεγκτες χωματερές στην Αττική και στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων χωρίς καμιά επεξεργασία. Τα στοιχεία σοκ για τη δημόσια υγεία εξετάζονται από την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος .

Σύμφωνα με στοιχεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος καθημερινά παράγονται 40 τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων. Από αυτά το 15% είναι αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα και πρέπει να αποστειρώνονται επί τόπου ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να κατευθύνονται στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.

Μόνο δέκα τόνοι όμως καταλήγουν στον αποτεφρωτήρα ενώ οι υπόλοιποι 30 απορρίπτονται σε κοινούς κάδους ή μεταφέρονται από ιδιωτικές εταιρείες στο ΧΥΤΑ χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία.

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλεί την δημόσια υγεία. Στο πόρισμα οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ζητούν να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων του ΕΣΔΚΝΑ που είναι ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.

12-2-2010  Για 6η ημέρα παραμένουν στους δρόμους τα σκουπίδια στην πόλη της Καλαμάτας.

Για 6η ημέρα παραμένουν στους δρόμους τα σκουπίδια στην πόλη της Καλαμάτας, μετά την απόφαση των κατοίκων των χωριών που βρίσκονται κοντά στη χωματερή της Μαραθόλακας να κλείσουν τη χωματερή, ύστερα και από δικαστική απόφαση για απαγόρευση λειτουργίας της.

Όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νικόλαος Μπασακίδης, τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των κατοίκων, όπου προέκυψε ότι αποτελεί κοινό τόπο και για τις δύο πλευρές η διακοπή λειτουργίας της χωματερής στην Μαραθόλακα και αναζητάτε πολιτική λύση. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι για το ζήτημα αυτό ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, θα έχει συνάντηση στην Τρίπολη, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη.

Για το θέμα των σκουπιδιών και το κλείσιμο της χωματερής, ο εισαγγελέας Καλαμάτας, την Παρασκευή διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση η οποία είναι σε εξέλιξη και το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποίησε αυτοψία στη χωματερή της Μαραθόλακας.

10-2-2010  Ρύπανση από πετρελαιοειδή στη Σαλαμίνα

Ρύπανση από βαριά πετρελαιοειδή, έκτασης τετρακοσίων μέτρων, εντοπίστηκε από ιδιώτη, ανοιχτά του Αιαντείου Σαλαμίνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απορρύπανσης με την συμμετοχή ιδιωτικού απορρυπαντικού σκάφους, ενώ το λιμενικό διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό του υπαίτιου πλοίου.

4-2-2010  Ασωπός: Καταργείται η αναχρονιστική απόφαση του 1969


Μέτρα άμεσης εφαρμογής, αλλά και μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απόδοσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τον Ασωπό που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. "Τα μέτρα δεν συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα και δεν είναι κοστολογημένα" δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πάντως ότι κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.

Ειδικότερα, στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο Ασωπόςορίζεται  ως "υδάτινο σώμα για το οποίο θα πρέπει να τηρείται η οδηγία για τα νερά". Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση της κοινής απόφασης του 1969 που καθιέρωνε τον Ασωπό ποταμό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, αναθεωρούνται οι όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της περιοχής οι οποίες θα αναλάβουν και το κόστος απορρύπανσης.

Όπως σημείωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, για τις περιοχές του Σχηματαρίου, των Οινοφύτων, της Αυλίδας και της Θήβας.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για τον Ασωπό είναι τα εξής:

- Για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ρύπανσης εκσυγχρονίζεται η υγειονομική διάταξη, με βάση την οποία είχαν αδειοδοτηθεί οι βιομηχανίες της περιοχής όσον αφορά στη διάθεση των υγρών τους αποβλήτων στον Ασωπό.

- Καταργείται η κοινή αναχρονιστική απόφαση του 1969 που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.

-Καθορίζονται αυστηρά όρια ποιότητας των υδάτων του Ασωπού και όρια εκπομπής από τις βιομηχανίες.

- Ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως "υδάτινο σώμα για το οποίο θα πρέπει να τηρείται η οδηγία για τα νερά".

- Αναθεωρούνται οι όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της περιοχής

- Θεσπίζεται αξιόπιστη μεθοδολογία για τον καταλογισμό του ύψους των προστίμων.

- Οργανώνεται και εξυγιαίνεται η άναρχη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων

- Οριοθετείται ο Ασωπός και καθαρίζονται οι εκτάσεις που έχουν ρυπανθεί

- Διασφαλίζεται η εφαρμογή των μέτρων με τη θεσμική τους κατοχύρωση.

- Έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα.

- Θα γίνει διακρίβωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού από κρατικό φορέα και λήψη μέτρων πρόληψης.